Campionatul Mondial de fotbal Qatar 2022- Stadioane (I)

 


Iată lista completă a celor 8 stadioane pe care s-au disputat meciurile din cadrul CM:

    • 1. Lusail (Lusail) - are capacitate maximă de 80.000 de locuri, este stadionul unde s- a jucat finala CM 2022 Argentina- Franța. Designul său e inspirat din arta arabă, islamică.

    • 2. Al Bayt (Al Khor) - are 60.000 de locuri, e al doilea cel mai mare stadion, este în Al Khor, structura sa seamănă cu structura corturilor nomazilor.

    • 3. Al Janoub (Al Wakrah) - este în Al Wakrah, are 40.000 de locuri disponibile, s-a deschis oficial în 2019.

    • 4. Ahmad bin Ali (Al Rayyan) - are 40.000 de locuri, arhitectura e interesantă, inspirată din aspecte diverse ale Qatarului, ale culturii şi societăţii de acolo, din natură.

    • 5. Khalifa International (Al Rayyan) - datează din 1976, este foarte vechi stadionul, dar a fost îmbunătăţit mult, are 40.000 de locuri.

    • 6. Education City (Al Rayyan) - are 45.000 de locuri, se află în zona academică, este construit sub nivelul mării.

    • 7. Ras Abu Aboud (Doha) - poartă numele de Stadionul 974, e acel stadion făcut din containere marine şi e exemplul perfect de sustenabilitate. Are 40.000 de locuri, se dezasamblează la terminarea Cupei Mondiale, va lăsa locul unui centru de dezvoltare.

    • 8. Al Thumama (Doha) - este în Doha, partea de Sud, are 40.000 de locuri disponibile, a fost inaugurat în 2021. Designul sau are ca sursă de inspiraţie cultura arabă. Are 4 stele Global Sustainabilty Assessment System Trust, se face economie de apă cu până la 40%.

În această pagină de blog sunt prezentate 4 din cele 8 stadioane.




1. Stadionul Lusail

Cunoscut și neoficial ca stadionul Lusail Iconic, este un stadion de fotbal din Lusail, Qatar. Deținut de Asociația de Fotbal din Qatar, este cel mai mare stadion din Qatar și Orientul Mijlociu după capacitate și unul dintre cele opt stadioane construite pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2022, în timpul căruia a găzduit ultimul meci dintre Argentina și Franța pe 18 decembrie 2022. Cupa CM a fost câștigată de către echipa Argentinei după loviturile de departajare. În prezent, este al patrulea stadion ca mărime din Asia, dar în cele din urmă își va reduce capacitatea actuală de la 88.966 la 40.000 în viitorul apropiat. Stadionul are forme aproape circulare și se află pe axa principală a masterplanului, împărțind marginea stadionului în două. Vizitatorii vor intra pe câmpul înconjurat de iazuri care reflectă apa prin traversarea "algelor" prin șase poduri. Se extinde la birouri mici și hoteluri sub formă de matrice de la apă la exterior pentru pietoni. Designerii britanici au vrut să reflecte măiestria în structura interioară a stadionului sub formă de mingi sau boluri arabe antice. Acoperișul în formă de șa pare să plutească deasupra vasului de beton, una dintre coloanele de susținere formând un inel curbat. Partea de mijloc este făcută în așa fel încât cerul deschis să poată fi văzut și să poată fi mutat înapoi pentru a acoperi complet. Profilul concav al perimetrului exterior al stadionului încorporează sistemul tradițional de pârghie dao în formă de pânză și ușor de gestionat. Construcția stadionului Lusail a  costat aproximativ 680 de milioane de euro. După Cupa Mondială, este de așteptat să fie reconstruit într-un stadion de 40.000 de locuri. Locurile suplimentare vor fi scoase, iar alte părți ale clădirii vor fi reproduse ca spațiu public, inclusiv magazine, cafenele, unități sportive și educaționale și o clinică de sănătate.



2. Stadionul Al- Bayt

Designul arhitectural se inspiră din corturile tradițional beduin din regiune numit „Bayt al sha'ar”. Structura sub formă de cort are patru standuri, fiecare dintre ai căror pereți exteriori și acoperișuri cu vârfuri sunt acoperite cu o membrană din fibră de sticlă țesută din politetrafluoretilenă (PTFE). Partea exterioară a membranei PTFE este colorată în culori tradiționale negru, alb și roșu, pentru a face referire în continuare la corturile oamenilor nomazi din Qatar. Structura masivă a acoperișului retractabil (1.600 de tone) este conectată cu sisteme de ventilație, astfel încât tribunele și facilitățile de rezervă să ofere temperatura optimă pentru spectatori și jucători. Acoperișul se închide și se deschide în aproximativ 20 de minute.Stadionul și pătratul dreptunghiular din jurul lui se află pe platforma circulară înaltă de 14 metri care a fost creată artificial. Se conectează la sistemele de transport și dispune de parcare la fața locului pentru 6.000 de mașini, 350 de autobuze și trecerea a 150 de autobuze/navete publice, precum și 1.000 de taxiuri și taxiuri pe apă. După Cupa Mondială, se așteaptă să fie reconfigurat într-un stadion cu 32.000 de locuri. Locurile în exces vor fi eliminate de la nivelul superior și donate altor țări sau plasate în infrastructura planificată pentru Jocurile Asiatice din 2030. Spațiul eliberat va fi apoi transformat într-un hotel de cinci stele, centru comercial și alte facilități sportive.



3. Stadionul Al Janoub 

Stadionul are un design postmodernist și curbiliniar. Aspectul acoperișului a fost inspirat de pânzele bărcilor tradiționale Dhow, folosite de scafandrii de perle din regiune, care străbat apele din curenții Golfului Persic. Acoperișul curbiliniu și referințele exterioare ale lui Al Wakrah despre istoria navigației maritime, oferind în plus spectatorilor senzația de a fi pe o navă. Grinzile arcuite țin acoperișul, asemănător cu coca unei nave. Clădirea este menită să semene cu cojile dhow răsturnate dispuse într-o înghesuială pentru a oferi umbră și adăpost. Mulți observatori au subliniat că designul seamănă cu organele genitale feminine- o afirmație pe care Zaha Hadid a respins-o ca fiind "jenantă" și "ridicolă". Acoperișul stadionului este retractabil și este realizat din țesătură și cabluri ptfe plisate, arcadele acoperișului având o lungime de 230 de metri. 



4. Stadionul Ahmad bin Ali 

Fostul stadion Ahmad bin Ali a fost demolat în 2015 pentru a face loc stadionului Al Rayyan. Construcția noului stadion a început la începutul anului 2016. Renovarea include o uriașă „fațadă media” cu o membrană care va acționa ca un ecran pentru proiecții, știri, reclame, actualizări sportive, informații curente despre turnee și meciuri. Capacitatea de locuri a fost crescută la 40.740 și toate locurile au fost umbrite. Inaugurarea stadionului a avut loc pe 18 decembrie 2020, Ziua Națională a Qatarului. Nivelul superior modular va fi eliminat după turneu, locurile fiind reutilizate în facilități sportive din Qatar și de peste mări. Multe dintre materialele din locația reconstruită care a ocupat odată acest sit – numit și Stadionul Ahmad Bin Ali – au fost folosite în noul complex, inclusiv unele care au fost reutilizate în instalații de artă publică. Peste 90% din materialele de construcție au fost refolosite sau reciclate. Copacii care odată înconjurau vechiul loc au fost păstrați pentru replantări viitoare pentru a minimiza daunele aduse mediului natural. Măsurile de eficiență energetică și a apei au fost încorporate pentru a reduce în continuare amprenta de carbon a stadionului, în timp ce conexiunea cu metroul Doha va permite călătorii fără probleme către și dinspre locație. Incinta va avea 125.000 m² de spațiu verde, împreună cu plante autohtone, cu un consum redus de apă, spre bucuria comunității. Guvernul qatarez spune că peste 30.000 de muncitori străini au fost aduși pentru a construi stadioanele pentru Cupa Mondială. Șapte stadioane noi pentru Cupa Mondială s-au ridicat din deșert, iar statul din Golf și-a extins aeroportul, a construit noi hoteluri, căi ferate și autostrăzi.Toate au fost construite de lucrători migranți, care – potrivit Amnesty International – reprezintă 90% din forța de muncă dintr-o populație de aproape trei milioane de locuitori. Potrivit unui raport al Equidem, lucrătorii migranți care au lucrat pe stadioanele nou construite s-au confruntat cu numeroase încălcări ale drepturilor muncii și ale drepturilor omului . O investigație din 2021 făcută de The Guardian a dezvăluit că peste 6.500 de lucrători migranți din Bangladesh, India, Pakistan, Nepal și Sri Lanka au murit între 2010 și 2020 în timpul construcției locurilor pentru Cupa Mondială în Qatar. Cifrele folosite de The Guardian nu au specificat ocupația sau locul de muncă, astfel încât decesele nu au putut fi asociate definitiv cu programul de construcție la Cupa Mondială.

Stadionul Lusail – Wikipedia

| stadionului Lusail proiecte | Foster + Parteneri (fosterandpartners.com)

Stadionul iconic Lusail | Motocicleta de revizuire (madhupurbashi.xyz) 

https://en.wikipedia.org/wiki/Al_Bayt_Stadium 

https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums

https://www.workerswelfare.qa/en/workers-welfare

GALERIE FOTO: Programul complet al Cupei Mondiale Qatar 2022. Argentina, a treia oară campioană mondială (digisport.ro) 

 https://www.iloveqatar.net/qatar2022/stadiums/al-bayt-stadium Foto

http://stadiumdb.com/stadiums/qat/al_bayt_stadium

Stadionul Al Janoub – Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_bin_Ali_Stadium

Argentina bate Franța în finala Cupei Mondiale din 2022 (cnn.com) 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Muzica usoara in tineretea mea (seria franceza)

Pentru notițe folosesc OneNote din Windows 10

Links IT pentru consultare