Un SSD în locul hardului obișnuit al pc- ului meu


 Începând cu 1990 am folosit mai multe calculatoare personale, atât la serviciu cât și acasă. E drept nu m- am ocupat cu diagnosticarea defecțiunilor apărute și repararea lor. Doar la cele de acasă fiul meu și cu mine am constatat patru defecțiuni majore apărute în timp la trei desktop- uri și un notebook. Ele au constat în: defectarea unității de alimentare, defectarea plăcii video, defectarea unității de inscripționare și defectarea unității de stocare: HDD. Bineînțeles, au fost câte o defecțiune la un câte un calculator în parte. Ultimul computer conținea 2 HDD de aproximativ 300 Gb fiecare, unul Seagate pe care era instalat Windows 10 Pro pe 64 bits și celălalt un Western Digital pe care îmi țin datele. Ultima defecțiune (defectarea unui Hard Disk) a vut loc recent, când am semnalat niște simpome nemai întâlnite până acum:

  • inițial după ecranul de pornire, apărea un ecran negru, fapt ce împiedica pornirea și folosirea sistemului, urmată de accesarea lui; hard-ul scotea un zgomot continuu de frecvență joasă, de mai mult timp (un an);
  • hard disk-ul scoatea un sunet scurt de Beep (click) urmată de apariția unui ecran albastru de eroare (BSoD) cu semnalarea unei erori care necesită restartarea calculatorului;

Problemele semnalate se întâlnesc în cazul unor deteriorări din interiorul hard disk-ului și pot fi din cauza sectoarelor/blocurilor necorespunzătoare, defecțiuni la motor, placa PCB deteriorată, capetele de scriere/citire sunt imobile.



Care este motivul?

Unitatea hard disk este formată din componente în mișcare care se pot degrada în timp, rezultând un hard disk-ul deteriorat mecanic. De asemenea, atacul unui virus poate șterge date de pe hard disk, modifică funcționarea acestuia și corupe sistemele de fișiere, fapt ce duce în final la eșecul mecanic.

Care este soluția?

Actualizarea sistemului în mod regulat și rularea ultimei versiuni de antivirus sunt cele mai comune și sigure măsuri care pot crește durata de viață a hard disk-ului. În plus, pentru siguranță sporită, o unitate hard disk se înlocuiește, în medie, după 3-4 ani de utilizare. Începând cu anul 2010, clasicul hard disk (HDD) a început să piardă teren în fața noilor dispozitive de stocare solid state drive (SSD).


Toți marii producătorii recomandă verificări periodice ale hard-disk-urilor, precum și rularea câtorva teste de suprafață sau ale unor teste sintetice. Toate versiunile de Windows includ instrumentul Verificare eroare (chkdsk din linia de comandă), ce oferă o metodă simplă de a îți îngriji hard-disk-ul și de a identifica posibilele erori. Însă, are o utilitate redusă în identificarea problemelor de hardware. O altă metodă de testare în Windows: Start>Tasteaza: Command Prompt> Enter. In fereastra Command Prompt nu trebuie decat sa adaugati urmatoarele comenzi urmate de Enter pe rand:

wmic

diskdrive get status și vei primi raspunsul ok pentru fiecare hard disk sau solid state drive.

Există multe utilitare gratuite de diagnosticare care ne pot ajuta să anticipăm și să ne protejăm de circumstanțele inevitabile ale defectării unei unități de stocare. Se recomandă folosirea unuia dintre aceste instrumente de diagnosticare: PassMark DiskCheckup, CrystalDiskInfo, HDDScan și GSmartControl. Eu am transferat anumite fișiere din My Computer (respectiv Documents, Pictures, Videos) și apoi am instalat HDDScan care mi-a indicat că hardul se defectează. Am remarcat că S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), din același program nu indica inițial nici o eroare. Adrian i-a montat un SSD AData de 220 Gb pe care a instalat sistemul de operare. Rezultatele din User Benchmarks: pc compatibil- pentru Jocuri de noroc 6%,- pentru Desktop 63% - și pentru Stație de lucru 6%. Una din concluziile rezultate din pachetul de programe User Benchmarks indică: 42,5% este un scor SSD rezonabil. După cum indică SisoftSandra, placa de bază are un port de  3 Gb mai mic decât output- ul de 6 Gb ai SSD- ului. Această unitate permite aplicații rapide și receptive. Într-adevăr montarea sistemului pe un SSD produce timp de pornire mult mai rapid, o mai bună reacție a sistemului și timpi de încărcare a aplicațiilor mai rapizi. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Muzica usoara in tineretea mea (seria franceza)

Pentru notițe folosesc OneNote din Windows 10

Links IT pentru consultare