Cum să remediați elementele de registry în Windows

 


Windows deține fișiere importante care sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului de operare Windows, a aplicațiilor de sistem și a proceselor. Majoritatea modificărilor efectuate pe computer sunt stocate în chei și intrări cunoscute sub numele de fișiere de registru. Aceste fișiere sunt responsabile pentru funcționarea optimă a multor aplicații și procese de sistem. Pe măsură ce utilizați și personalizați computerul, Windows creează din ce în ce mai multe fișiere de registry, dintre care majoritatea nu sunt șterse chiar și atunci când nu mai sunt necesare. Registrul este plin de fișiere redundante care în cele din urmă sunt deteriorate, corupte sau rupte. Factori precum căderea alimentării, oprirea bruscă, hardware-ul defect, programele malware și virușii pot, de asemenea, corupe unele elemente de registry. În consecință, elementele de registry rupte înfundă stocarea computerului, încetinesc computerul și, uneori, duc la probleme de pornire. Este important să faceți o copie de rezervă a registryului înainte de a încerca să faceți modificări în registry sau să remediați elementele de registry defecte. Deteriorarea oricărui fișier de registry poate deteriora sistemul de operare Windows și poate cauza funcționarea defectuoasă a computerului. Crearea unei copii de rezervă servește drept asigurare în cazul în care ceva nu merge bine.

Metode de reparare a elementelor de registry rupte

1.    Utilizați curățarea discului.

Pentru a accesa acest instrument de reparare, tastați Disk cleanup în caseta de căutare Windows și faceți clic pe Disk Cleanup în rezultate. Dați clic pe butonul Clean up system files. Faceți clic pe OK când ați terminat cu selectarea fișierului. Dați clic pe Delete Files în promptul de confirmare și Windows va șterge definitiv fișierele de registry corupte și celelalte fișiere selectate.

2.    Utilizați System File Checker.

System File Checker (SFC) este un alt instrument important integrat în sistemul de operare Windows. El remediază fișierele de registry rupte folosind o abordare „reparare sau înlocuire”. Scanează computerul pentru fișiere de sistem corupte sau lipsă și dacă instrumentul găsește vreunul, le înlocuiește cu o copie nouă. Instrumentul este accesibil prin linia de comandă. Faceți clic dreapta pe meniul Start sau pe pictograma Windows și selectați Command Prompt (Admin) din meniul Acces rapid. Tastați sau lipiți sfc /scannow și apăsați Enter. Utilitarul SFC execută comanda (care poate dura și până la 30 de minute) și vă va anunța dacă a găsit sau a reparat fișiere corupte. Dacă primiți un mesaj care spune „Protecția resurselor Windows a găsit fișiere corupte, dar nu a putut remedia unele dintre ele”, executați din nou comanda SFC. Dacă acest lucru continuă, reporniți computerul și încercați din nou.



3.    Utilizați comanda DISM

Comanda DISM (Deployment Image Servicing and Management) folosește la repararea fișierelor de registry deteriorate, în special dacă System File Checker nu găsește sau nu remediază vreun fișier de registry rupt. Faceți clic dreapta pe butonul Start Menu și selectați Command Prompt (Admin) . Tastați sau inserați DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth în consolă și apăsați Enter pe tastatură.

4.    Utilizați un scaner de registru.

Puteți utiliza un scaner de registry ca soft separat (numit și optimizatori de registry sau curățători de registry) pentru a repara elementele de registry Windows  rupte pe computerul dvs. Software-ul va pune din nou în formă registrul PC-ului, eliminând și înlocuind fișierele corupte și lipsă. Eu, personal, am folosit doar AdvancedSystemCare,  CCleaner, JetClean și Privazer. Problema este că unele din aceste tipuri de soft- uri nu repară sau înlocuiesc întotdeauna fișierele de registry. Un scanner de registry rău intenționat poate chiar distruge registry computerului. Asigurați-vă că citiți suficiente recenzii înainte de a instala un instrument de scanare a registrului provenind de la alți producători (în afara MS Office). Am dori să subliniem că modificarea Registry Windows folosind aplicații de curățare a registrului nu este necesară pentru majoritatea utilizatorilor. Acestea oferă puține beneficii utilizatorilor cu intrări sănătoase în registry, dar includ riscuri mari, mai ales dacă eliminați intrările greșite de pe computer. Înainte de a utiliza un program de curățare a registrului, asigurați-vă că faceți o copie de rezervă manuală a registrului Windows înainte de a începe.


Eu care dispun licență pentru Windows 10 Pro care s- a acualizat la versiunea 20H2, dar PC- ul nu este compatibil cu Windows 11 am preferat să folosesc aceste 4 metode de curățare a regiștrilor Wimdows. Menționez că mai există un instrument inclus în Windows cu opțiunile prezentate, pe scurt, mai jos.

5.    Utilizați Recuperare

În meniul Settings Windows, apăsați Update & Security > Recovery. Aici veți găsi următoarele opțiuni:

  •        Resetați acest computer

Dacă computerul nu este bine configurat, resetarea acestuia ar putea fi de ajutor. Acest lucru vă permite să alegeți să vă păstrați fișierele personale sau să le eliminați, apoi să reinstalați Windows. Apasă pe butonul: Incepe

  •          Reveniți la versiunea anterioară de Windows 10

Această opțiune este/ nu mai este disponibilă deoarece computerul dvs. a fost actualizat cu mai puțin/ mult de 10 zile în urmă. Apasă butonul: Începe

  •          Pornire avansată

Porniți de pe un dispozitiv sau disc (cum ar fi o unitate USB sau un DVD), modificați setările de pornire Windows sau restaurați Windows dintr-o imagine de sistem. Apasă butonul: Reporniți acum

  •          Mai multe opțiuni de recuperare

Remediați problemele fără a vă reseta computerul

Resetarea computerului poate dura ceva timp. Dacă nu ați făcut-o deja, încercați să rulați un instrument de depanare pentru a rezolva problemele înainte de a reseta.

Eu nu am folosit aceste opțiuni de recuperare a Windows, motiv pentru care nu le dezvolt și nici nu mă pronunț asupra lor.



Vezi și:

Comentarii

Anunturili a spus…
Super! Foarte util articol penteu cei care nu vor doar sa joace solitaire pe windows :))

Postări populare de pe acest blog

Muzica usoara in tineretea mea (seria franceza)

Pentru notițe folosesc OneNote din Windows 10

Links IT pentru consultare