Microsoft Office și alternativele lui gratuite, programe de tabele de calcul folosite de mine, din 1990 până în prezent.

Am folosit primul calculator personal, la serviciu, pentru crearea unor fișiere de tip tabelar care să cuprindă înregistrările măsurătorilor de la dispozitivele de măsură din cadrul unor construcții hidrotehnice, niveluri amonte și aval ale apei, temperaturile aerului cât și graficele aferente. A fost primul pas în folosirea capacității de înmagazinare, completare, prelucrare și vizualizare oferite de un calculator românesc sub licență Sinclair Spectrum Z80, o imprimantă cu ace și un monitor monocrom. Pentru mine realizările au fost ceva total diferite față de modul de abordare și concepție a documentațiilor de analiză a comportării construcțiilor hidroenergetice efectuate până în anii 1990. Deja începuseră să pătrundă în România primele PC- uri adevărate, debutând cu Pentium I însoțite de soft-urile aferente, până la un pc cu Intel(R) Core i3-3240 CPU 3400 MHz. pe care- l dețin acum. Toată istoria am încercat să o cuprind, pe scurt, în postarea din acest blog. La fel, în această postare voi relata, la modul general, ce softwares tip spreadsheets am folosit în decursul timpului. Am încercat să nu intru în detaliile prelucrărilor efectuate, prezentând totuși în final legăturile la unele din postările pe care le- am făcut privind prelucrările. Aplicațiile de tip “tabelă de calcul“ au fost concepute pentru utilizatorii care au de îndeplinit o parte imensă de lucrări de rutină. Denumirea provine din limba engleză și este o traducere pentru termenul „ spread-sheet”- organizarea unei foi (a unui tabel). 

Iată cum este alcătuit un program de tip spread-sheet: elementul de lucru îl reprezintă un tabel; un tabel este format din linii și coloane; intersecția unei linii cu o coloană se cheamă celulă; tabelul este vizualizat pe ecran prin intermediul unei ferestre. În fiecare celulă poate exista una din entitățile următoare: text, numere, formule, secvențe de program , macroinstrucțiuni. Pe lângă aceste caracteristici specifice unui spread-sheet cerințele minimale ale unui pachet de calcul tabelar includ : posibilitatea „căutarilor inverse” (de la rezultatul unui calcul, la valorile care l-au generat); posibilitatea de lucru multi-tabel ( mai multe tabelel simultan); funcții de editare și formatare a textului (editor de texte obisnuit); funcții grafice (diagrame , prezentări); sistem de gestiune a bazelor de date (pentru celulele unui tabel); tipărire de calitate ( posibilitatea de a lucra cu mai multe tipuri de imprimante, set bogat de fonturi). Spre deosebire de limbajele de programare propriu-zise , cele folosite de spread-sheet-uri sunt special concepute pentru a fi folosite de nespecialisti (ușor de învățat , ușor de utilizat). Un astfel de limbaj ( de tip interpretor ) se constituie într-un cadru general pentru rezolvarea problemelor utilizatorilor din diverse domenii de activitate. O aplicație de tip spread-sheet poate fi modificată și adusă la zi direct de către utilizator, fără a mai fi necesară intervenția programatorului. Dezavantajele principale ale aplicațiilor de tip spread-sheet le constituie imposibilitatea depășirii cadrului de ”programare” oferit și dificultatea de a realiza prelucrări foarte complexe. Însă aceste dezavantaje sunt mai mult teoretice deoarece nu este cazul de a realiza aplicații cu astfel de cerințe folosind un spread-sheet. Inițial am folosit foaia de calcul electronică Borland Quattro, care a fost un program ce rula sub sistemul DOS și care în prezent folosește sistemul de operare Windows. Timp de ani de zile Quattro Pro a avut un avantaj comparativ în ceea ce privește limitele maxime de rânduri și coloane (permițând o dimensiune maximă a foii de lucru de un milion de rânduri cu 18.276 coloane). Acest lucru a evitat limitările de pe tabela cu 65.536 de rânduri și cu 256 de coloane inerente ale lui Microsoft Excel (anterior Excel 2007). Chiar și cu avantajul maxim al capacității foii, Quattro Pro a fost cu ”o secundă” mai în urmă față de Excel, în ceea ce privește numărul de vânzări, din aproximativ 1996 până în prezent. Din punct de vedere al graficii, Quattro Pro mi s-a părut mai bogat decât Excel, totuși dezavantajat de calitatea imprimantelor și a copiatoarelor folosite, de mine, în anii 1992 la redarea paginilor tabelare și graficelor. 
Foaie Quattro Pro

Din punct de vedere al capacității foilor acestea au fost perfect adaptate la orice tip de tabel folosit de mine, dată fiind mărimea destul de redusă a fișierelor cu date, excepțiile normale ale mărimii fiecărui fișier fiind date de graficele cuprinse în foile de calcul. Versiunea 1.0 a fost denumită cu nume de cod "Buddha", deoarece a fost menită să "își asume poziția Lotus”, numărul 1 pe piață existent atunci (Lotus 1-2-3). Când produsul a fost lansat în 1990 numele său a fost Quattro Pro. Extensia de fișier comună a fișierului de calcul Quattro Pro este .qpw, pe care l-a folosit începând cu versiunea 9. Versiunile 7 și 8 ale Quattro Pro au utilizat .wb3, versiunea 6 folosită .wb2, versiunea 5 folosită .wb1 și versiunile DOS utilizate .wq2 și .wq1. Pentru acestea s-au construit ulterior diverse convertoare care să permită interșanjabilitatea diverselor foi de calcul. Foaia de calcul electronică originală Borland Quattro a fost un program DOS, a cărui dezvoltare inițială a fost realizată de trei europeni estici. În perioada 1989- 2020 s- au lansat 19 versiuni ale Quattro Pro din care am folosit: Quattro Pro 1.0, 2.0 pentru DOS și Quattro Pro for Windows 1.0, în perioada anilor ’92- ’95. Microsoft Office , sau pur și simplu Office , este o familie de software client , software server și servicii dezvoltate de Microsoft. Prima versiune de Office conținea Microsoft Word , Microsoft Excel și Microsoft PowerPoint . De-a lungul anilor, aplicațiile Office s-au apropiat substanțial cu funcții partajate, cum ar fi un corector ortografic comun, OLE integrarea datelor și Visual Basic pentru limbajul de script pentru aplicații . De asemenea, Microsoft poziționează Office ca o platformă de dezvoltare pentru software-ul business-line sub marca Office Business Applications . La 10 Iulie 2012, Softpedia a raportat că Office a fost folosit de peste un miliard de oameni din întreaga lume. Microsoft acceptă Office pentru OS Windows și macOS, precum și versiuni mobile pentru sistemele Windows Phone, Android și iOS. Începând cu Mac Office 4.2, versiunile macOS și Windows ale Office au același format de fișier și sunt interoperabile . Aplicațiile de birou incluse în MS Office: 
• Microsoft Word (procesor de text) 
• Microsoft Excel (analiză de business și calcul tabelar) 
• Microsoft PowerPoint (program pentru proiectarea prezentărilor grafice) 
• Microsoft Access (program pentru baze de date) • Microsoft Outlook (agendă și client de poștă electronică) 
• Microsoft Frontpage (editor vizual de pagini web) 
• Microsoft Photo Editor (editor fotografic) 
Pachetul MS Office

Bineînțeles există și oferte (pachete) de la Microsoft care cuprind numai o parte din aceste programe. Excel este un pachet de programe de lucru cu tabele de calcul. Programul oferă posibilități de calcul matematic general, de calcul logic, calcule financiare, calcule statistice, prelucrări de tip organizare a datelor (grupări, ordonări, extrageri, desparțiri pe categorii, sinteze). Rezultatele se pot vedea imediat, organizate într-un tabel sau într-un grafic si se observa ce se întamplă cu acele rezultate dacă se schimbă unele date din tabel. Deține un limbaj de programare macro numit Visual Basic pentru aplicații (VBA- un dialect al Visual Basic).
Cum se face o foaie Excel

Excel a înlocuit Lotus 1-2-3 ca standard al industriei pentru foile de calcul. Utilizatorul poate implementa metode numerice, precum și automatizarea sarcinilor, cum ar fi formatarea sau organizarea datelor în VBA și poate ghida calculul folosind orice rezultate intermediare dorite raportate înapoi la foaia de calcul. Un mod obișnuit și ușor de a genera codul VBA este utilizarea Macro Recorder. Recorderul Macro înregistrează acțiunile utilizatorului și generează cod VBA sub forma unui macro. Aceste acțiuni pot fi apoi repetate automat rulând macro-ul. Macro-urile pot fi, de asemenea, conectate la diferite tipuri de declanșare, precum comenzile rapide de la tastatură, un buton de comandă sau o grafică. Acțiunile din macro pot fi executate din aceste tipuri de declanșare sau din opțiunile generice ale barelor de instrumente. Extensia de fișier comună a fișierului de calcul Excel a fost .xls, urmată apoi de .xlsx, folosită începând cu versiunea Microsoft Office 2007. Concomitent pe computerele de acasă am folosit aplicațiile: Open Office, devenit Libre Office, Free Office, Kingsoft Office, WPS (tot Kingsoft) cât și aplicațiile de pe internet: MS Office Online și Google Drive. Cel mai bun software gratuit, LibreOffice este un proiect open-source de la The Document Foundation care inițial a făcut parte dintr-o altă alternativă Office, OpenOffice . De reținut că LibreOffice, ca aplicație open-source, nu oferă propriul sprijin sau asistență tehnică. LibreOffice Writer, Calc și Impress sunt principalele oferte care se corelează cu Microsoft Word, Excel și respectiv PowerPoint. Aceste instrumente sunt, de asemenea, disponibile online, prin intermediul versiunilor web numite LibreOffice Online și sunt destinate în mare parte utilizării personale. LibreOffice oferă, de asemenea, aplicații open-source pentru editare de imagini (Draw), formule (Math) și gestionare a bazelor de date (Base). FreeOffice de la SoftMaker este exact ceea ce îi sugerează numele: o alternativă Office gratuită. Aspectul său este familiarizat imediat cu utilizatorii Microsoft Office, în special cu capacitatea sa de a se schimba între machete moderne și clasice. FreeOffice este complet compatibil cu fișierele Microsoft Office și oferă aceleași tipuri de instrumente pe care le așteptați de la o suită modernă de productivitate.
Foaie FreeOffice

Foaie PlanMakerSoftMaker oferă TextMaker (Word), PlanMaker (Excel) și Prezentări (PowerPoint), precum și un mediu de programare și un limbaj de script pentru dezvoltatori numit BasicMaker. Una dintre cele mai recent dezvoltate suite de productivitate gratuită, construite pentru a concura cu Microsoft Office, WPS Office provine de la dezvoltatorul chinez Kingsoft și oferă software care va fi imediat familiar pentru majoritatea utilizatorilor Microsoft Office. WPS reprezintă Writer, Presentation, Spreadsheets, care sunt numele principalelor oferte ale suitei. Suita este complet compatibilă cu toate programele Microsoft, tipurile de fișiere și chiar cu unele extensii. WPS Office oferă, de asemenea, versiuni gratuite ale aplicațiilor pentru desktop, precum și dispozitive mobile. Deși nu fiecare aplicație este disponibilă pe fiecare platformă, aplicațiile WPS de bază sunt disponibile pe Windows, Linux, Android și Apple. Caracteristicile sale oferă suport securizat în cloud, cu o limită de încărcare de 200 MB și 1 GB spațiu liber, alături de aplicații web accesibile și instrumente PDF ușor de utilizat. 
Foaie WPS

Alte două modalități de accesare a unor aplicații de tipul celor prezentate mai sus sunt: folosirea lor de pe niște site- uri consacrate (clouds) pe care rulează sau folosirea unor aplicații add- on ale browserului de internet utilizat de către fiecare dintre noi în parte. Dintre clouds menționez: OneDrive, iDrive, Zoho și GoogleDrive. Google Drive este una dintre cele mai populare alternative gratuite pentru Microsoft Office. Google oferă servicii și asistență complet gratuite pentru o gamă largă de aplicații care se potrivesc cu cele din Microsoft Office. Aplicațiile populare prietenoase precum Google Docs, diapozitive, foi și desene sunt disponibile gratuit.
Office Editing
Toate aceste aplicații folosesc serviciul de stocare în cloud al Google, Google Drive. Dacă niciuna dintre aceste opțiuni nu se adresează nevoilor dvs. unice sau doriți sau doriți să rămâneți la produsele Microsoft, versiunile de bază ale aplicațiilor de productivitate omniprezentă sunt disponibile gratuit prin orice browser web. De pe orice desktop sau dispozitiv mobil, vă puteți înscrie pentru un cont Microsoft gratuit și puteți începe să utilizați versiuni ușor limitate de Word, Excel și PowerPoint. Puteți începe prin navigarea oricărui browser către Office.com și conectarea sau crearea unui cont Microsoft gratuit.

Site- uri consultate:

Links la prelucrările prezentate în diverse postări:

 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Muzica usoara in tineretea mea (seria franceza)

Pentru notițe folosesc OneNote din Windows 10

Links IT pentru consultare