Cele 10 strategii de manipulare ale mainstream media


Ecluza Cernavoda 2016- Savin Cabiaglia
Ecluza Cernavoda 2016- Savin Cabiaglia
Pe pagina de Facebook a lui Cabiaglia Savin, un fost coleg de serviciu, am găsit următoarea postare atribuită lui Chomsky privind căile de maipulare prin fluxul media asupra populației. 
Avram Noam Chomsky
Avram Noam Chomsky este un lingvist, filosof, om de știință, dar și un comentator politic din Statele Unite ale Americii. Este cunoscut drept "părintele lingvistice moderne" și pentru critica dură la adresa neoliberalismului și a politicii externe a marilor puteri. Se autodescrie ca fiind un socialist libertarian și un susținător al anarho-sindacalismului. 
Chomsky a scris despre cele 10 strategii de manipulare ale mainstream media: 
1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate 
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional. 

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii 
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile. 
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice. 

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău 
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat. 

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său 
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat. 

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte 
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale. 

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor 
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat. 

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare 
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac. 

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă 
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos. 

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei 
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat. 

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

În continuare fotografii cu mulțimile din 22 Decembrie 1989, 23 Ianuarie 1990, 13 Iunie 1990 și 4 Februarie 2017. După fiecare au apărut și vor apare discuții care cuprind câte un rezultat al aplicării  unora din cele 10 strategii de manipulare, despre care a scris Chomsky.
 Efectul de contagiune. Cum se explica aceasta dilatare extraordinara a unui protest politic? Am cunoscut de-a lungul timpului multe nedreptati care ar fi meritat o mobilizare pe masura, dar acest lucru nu s-a intamplat. Manifestatia impotriva Guvernului PSD a dobandit aseara o amploare mai mare ca niciodata. Cu toate ca la ora 14, Cabinetul intrunit de urgenta a abrogat textul incriminat, lumea a continuat sa se adune in Piata Victoriei acolo unde "spectacolul" a atins punctul sau culminant. Desi nu se vorbise explicit despre asta, putini se indoisera ca protestul va continua si dupa abrogarea ordonantei (in fond se striga: "Abrogati si apoi plecati!"), caci tinea de inertia insasi a unei mari mobilizari colective. Dupa atatea apeluri la participare, era practic imposibil sa sistezi manifestatia, chiar daca cineva si-ar fi propus-o. Cu toate acestea putini au prevazut dimensiunea pe care avea sa o atinga si care depaseste tot ce s-a petrecut vreodata in Romania ca spectacol de masa, scrie Deutsche Welle.


Revolutia romana- Decembrie 1989
Revolutia romana- Decembrie 1989

Mitingul anti FSN- Februarie 1990
Mitingul anti FSN- Februarie 1990

Piata Universitatiii- Iunie 1990
Piata Universitatiii- Iunie 1990

Mitingul anti guvernamental- Februarie 2017
Mitingul anti guvernamental- Februarie 2017
Rezistenta romanilor, care au iesit zile la rand in strada, in fata adversitatii politice este un fenomen neasteptat si continua modelarea culturii romanesti a protestului, comenteaza Euronews, citata de News.ro.
Peste 600.000 de oameni s-au strans duminica seara in toata tara, dupa ce Guvernul Grindeanu a retras Ordonanta de Urgenta controversata care a amenintat eforturile actuale anticoruptie.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-21592839-analiza-euronews-cum-isi-dezvolta-romania-cultura-proprie-protestului.htm

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Muzica usoara in tineretea mea (seria franceza)

Pentru notițe folosesc OneNote din Windows 10

Links IT pentru consultare